”ΕΠΑνΕΚ
Μητροπέτροβα 10, 24 133 Καλαμάτα. Τηλ.: 27210 23501‬, Κιν.: 6945893111
Ώρες λειτουργίας: ΔΕΥ – ΠΕΜ: 08:30 – 17:00, ΠΑΡ – ΚΥΡ: κλειστά

Ορισμός μυοψίας

Τι είναι οι μυοψίες;

Μυοψίες είναι μαύρα «μυγάκια» ή λάμψεις στο πεδίο όρασης. Είναι μικρά, μαύρα, σκιώδη σχήματα που μοιάζουν με στίγματα ή ακανόνιστες γραμμές. Κινούνται όταν κινείται ο οφθαλμός και μοιάζουν να εξαφανίζονται όταν εστιαστεί το βλέμμα πάνω τους. Δεν ακολουθούν την φορά του βλέμματος και έχουν την τάση να εξαφανίζονται όταν μένει ακίνητος ο οφθαλμός.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν μυοψίες έχουν μάθει να τις αγνοούν. Συνήθως δεν είναι αντιληπτές παρά μόνο αν είναι πολυπληθείς ή εξέχουσες. Μπορούμε να τις αντιληφθούμε όταν κοιτάμε κάτι φωτεινό, όπως λευκό χαρτί ή τον γαλάζιο ουρανό.

Συχνές ερωτήσεις για τις μυοψίες

Μυοψίες και αποκόλληση υαλοειδούς

Μερικές φορές ένα μέρος του υαλώδους υγρού τραβάει τις λεπτές ίνες από τον αμφιβληστροειδή απότομα, αντί για σταδιακά, προκαλώντας την ξαφνική εμφάνιση των μυοψιών. Αυτό ονομάζεται αποκόλληση του υαλοειδούς , το οποίο κατά κανόνα δεν είναι επικίνδυνο για την όραση και δεν χρειάζεται θεραπεία.

Παρόλα αυτά, μια ξαφνική αύξηση των μυοψιών, πιθανώς συνοδευόμενων από μικρές λάμψεις ή μείωση της περιφερειακής όρασης, μπορεί να σημαίνει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Η αποκόλληση αυτή συμβαίνει όταν οποιοδήποτε μέρος του αμφιβληστροειδούς σηκώνεται ή έλκεται από την κανονική του θέση στο πίσω μέρος του οφθαλμού.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση και πρέπει να θεωρείται ως επείγουσα. Εάν δεν χορηγηθεί άμεση θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μείωση της όρασης ή ακόμα και σε τύφλωση του οφθαλμού.

Εάν παρατηρείτε απότομη αύξηση των μυοψιών, λάμψεων ή φωτός στην περιφερειακή σας όραση ή δυσκολία της περιφερειακής σας όρασης, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας για εξέταση των οφθαλμών σας

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Τι προκαλεί τις μυοψίες;

Οι μυοψίες προκαλούνται όταν το υαλώδες σώμα, ένα gel που καταλαμβάνει περίπου το 80% του οφθαλμού και βοηθά τον βολβό να διατηρεί το κυκλικό του σχήμα, συμπυκνώνεται ελαφρώς. Καθώς συμπυκνώνεται, το υαλώδες σώμα γίνεται ινώδες με αποτέλεσμα τα σκέλη του να ρίχνουν την σκιά τους στον αμφιβληστροειδή προκαλώντας μυοψίες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μυοψίες αποτελούν μέρος της διαδικασίας ενηλικίωσης – γήρανσης. Στην αρχή προκαλούν τη διάσπαση της προσοχής αλλά ύστερα «κάθονται» στο κάτω μέρος του οφθαλμού και προκαλούν μόνο μια μικρή ενόχληση. Συνήθως «κάθονται» (λόγω βαρύτητας) κάτω από τη γραμμή όρασης και δεν φεύγουν εντελώς.

Σε ποιους εμφανίζεται ποιο συχνά;

Εμφανίζονται πιο συχνά όσο μεγαλώνουμε καθώς και σε μύωπες, διαβητικούς ή σε άτομα που έχουν κάνει εγχείρηση καταρράκτη.

Θεραπεία

Πώς θεραπεύονται;

Όπως προαναφέρθηκε συνήθως δεν συνιστάται θεραπεία.

Στις σπάνιες περιπτώσεις που οι μυοψίες είναι τόσο αυξημένες που επηρεάζουν την όραση, μπορεί να χρειαστεί να γίνει υαλοειδεκτομή, μια χειρουργική επέμβαση που απομακρύνει το υαλώδες υγρό.

Η υαλοειδεκτομή απομακρύνει το ζελέ μαζί με τα «μυγάκια» που βρίσκονται σε αυτό, από τον οφθαλμό. Στην θέση του τοποθετείται ορός. Αυτή η αλλαγή δεν ενοχλεί τον ασθενή, αφού το υαλώδες υγρό αποτελείται επί τω πλείστων από νερό.

Η εγχείρηση μπορεί να είναι επικίνδυνη για την όραση λόγω πιθανών επιπλοκών, όπως αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, σκίσιμο αμφιβληστροειδούς και καταρράκτη. Οι πιο πολλοί χειρούργοι συνιστούν την αποφυγή της εγχείρησης με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου οι μυοψίες επηρεάζουν σημαντικά την όραση.

Αποκόλληση του υαλοειδούς

Τι είναι;

Το μεγαλύτερο μέρος του οφθαλμού (80%) είναι γεμάτο με υαλώδες υγρό (ζελέ που δίνει στον βολβό το σφαιρικό του σχήμα). Υπάρχουν εκατομμύρια λεπτές ίνες συνυφασμένες στο υαλώδες υγρό, συνδεδεμένες με την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς, του ιστού του οφθαλμού υπεύθυνου για την όραση. Όσο μεγαλώνουμε, το υαλώδες υγρό συμπυκνώνεται και αυτές οι ίνες «τραβούν» την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς. Συνήθως οι ίνες σπάνε, επιτρέποντας στο υγρό να φύγει από τον αμφιβληστροειδή. Αυτό ονομάζεται αποκόλληση του υαλοειδούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει συνέπεια στην όραση και δεν χρειάζεται θεραπεία.

Συμπτώματα και ανίχνευση

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποκόλλησης υαλοειδούς;

Καθώς συμπυκνώνεται, το υαλώδες σώμα γίνεται ινώδες και τα σκέλη του ρίχνουν την σκιά τους στον αμφιβληστροειδή προκαλώντας τις μυοψίες ή λεγόμενα μυγάκια. Όταν εστιάζεται το βλέμμα πάνω τους εξαφανίζονται.

Ένα σύμπτωμα είναι μια μικρή αλλά απότομη αύξηση στον αριθμό των μυοψιών. Αυτή η αύξηση μπορεί να συνοδεύεται από λάμψεις φωτός στην περιφερειακή όραση. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε θα παρατηρήσετε την αποκόλληση παρά μόνο θα ενοχληθείτε από την αύξηση των μυοψιών.

Πως ανιχνεύεται;

Ο μόνος τρόπος ανίχνευσης είναι με οφθαλμολογική εξέταση. Εάν η αποκόλληση έχει οδηγήσει σε οπή ώχρας ή αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, άμεση θεραπεία στα πρώτα στάδια μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή απώλειας της όρασης.

Θεραπεία

Πως επηρεάζει την όραση η αποκόλληση του υαλοειδούς;

Παρόλο που η αποκόλληση αυτή δεν απειλεί την όραση, σπανίως οι ίνες του υαλώδες υγρού τραβούν τόσο δυνατά τον αμφιβληστροειδή που είτε προκαλούν ωχρά κηλίδα ή οδηγούν στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Και οι δύο αυτές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της όρασης και πρέπει να θεραπευτούν άμεσα.

Γιατί βλέπω αστραπές και μυγάκια στην όρασή μου;

Μυοψίες είναι μαύρα «μυγάκια» ή λάμψεις στο πεδίο όρασης. Είναι μικρά, μαύρα, σκιώδη σχήματα που μοιάζουν με στίγματα, αστραπές ή ελικοειδείς γραμμές και εμφανίζονται όταν το ζελέ που βρίσκεται στον οφθαλμό, το υαλώδες υγρό, αλλάζει με την ενηλικίωση – γήρανση.

Οι μυοψίες εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα άνω των 60, παρόλο που σε άτομα με μυωπία εμφανίζονται σε μικρότερη ηλικία. Υπάρχουν και άλλοι τύποι μυοψιών που συνήθως προκαλούνται σε άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις. Για παράδειγμα η μυοψίες σε διαβητικό ασθενή μπορεί να είναι αποτέλεσμα αιμορραγίας στον οφθαλμό. Η περιστασιακή εμφάνιση των μυοψιών που εξαφανίζονται ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Παρόλα αυτά η απότομη εμφάνιση συνεχών μυοψιών, μερικές φορές συνοδευόμενων από λάμψεις μπορεί να σημαίνουν κάτι σοβαρό. Αυτά τα συμπτώματα ενδείκνυται να σημαίνουν ότι το υαλώδες υγρό τραβά τον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σχίσιμο ή αποκόλληση του. Και οι δύο περιπτώσεις είναι σοβαρές και πρέπει να εξεταστούν άμεσα από τον οφθαλμίατρο σας. Εάν έχει ρωγμή ο αμφιβληστροειδής ο γιατρός μπορεί εύκολα να το αντιμετωπίσει στο ιατρείο του με την χρήση laser, αλλά εάν υπάρχει αποκόλληση το πιο πιθανόν να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να σωθεί η όραση. Άμεση θεραπεία είναι πολύ σημαντική και για τις δύο περιπτώσεις. Εάν η ρωγμή ή η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αντιμετωπιστεί έγκαιρα πιο πιθανόν είναι να σώσετε την όρασή σας.

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο