Τι είναι επιπεφυκίτιδα;
Είναι μια κοινή ασθένεια του εξωτερικού στρώματος του οφθαλμού. Μπορεί να προκληθεί από μόλυνση (βακτήρια, ιοί, άλλοι οργανισμοί), όπως επίσης και από αλλεργία ή φλεγμονή. Το εξωτερικό στρώμα του οφθαλμού ονομάζεται επιπεφυκότας και δημιουργεί ένα λεπτό διαφανές στρώμα πάνω από το λευκό του ματιού και κάτω από τα βλέφαρα. Η επιπεφυκίτιδα προκαλεί κοκκινίλα του οφθαλμού, ο οποίος συχνά γίνεται κολλώδης ή υδαρής, συνήθως τις πρωινές ώρες. Όταν η αιτία είναι μόλυνση, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να συνυπάρχει με τα γνωστά συμπτώματα της ίωσης, όπως πονόλαιμος και κακουχία.
Αιτίες
Συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί η πηγή της αρχικής μόλυνσης, αλλά οι ασθενείς που πάσχουν από επιπεφυκίτιδα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι κολλητική και μεταδίδεται εξαιρετικά γρήγορα, μέσω υγρών σταγόνων ή επαφής με χαρτομάντιλα, κομπρέσες, πετσέτες , μαξιλαροθήκες κλπ. που έχει ήδη χρησιμοποιήσει ο ασθενής. Συνιστάται λοιπόν το συχνό πλύσιμο των χεριών και η απόρριψη χρησιμοποιημένων χαρτομάντιλων για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας στα μέλη της οικογένειας ή στους συναδέλφους του ασθενούς.
Θεραπεία
Για επαλήθευση της διάγνωσης ο γιατρός θα πάρει επίχρισμα από το μπροστινό μέρος του ματιού χρησιμοποιώντας ειδικό βαμβάκι. Τα αποτελέσματα παίρνουν κάμποσες εβδομάδες για να βγουν και ο γιατρός θα σας ειδοποιήσει εάν η θεραπεία που ήδη ασκείται πρέπει να αλλάξει.
Ιογενής επιπεφυκίτιδα
Η ιογενής επιπεφυκίτιδα έχει ως κύριο σύμπτωμα υδαρές κόκκινο οφθαλμό και μπορεί να διαρκέσει για κάμποσες εβδομάδες ακόμα και αν ο ασθενής λαμβάνει την πρέπουσα θεραπεία. Σπανίως επηρεάζει την όραση, αλλά μπορεί να προκαλέσει θολούρα ιδιαίτερα αν κοιτάτε το φως. Αυτό οφείλεται σε φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία και εντοπίζεται στην επιφάνεια του οφθαλμού, προκαλώντας υπολευκές κηλίδες στον κερατοειδή. Αυτά τα συμπτώματα θα εξασθενίσουν με το πέρασμα του χρόνου (μπορεί να χρειαστούν κάμποσες εβδομάδες για την εξάλειψή τους). Πολύ σπάνια, σταγόνες στεροειδών χορηγούνται (σε σοβαρές περιπτώσεις ιογενούς επιπεφυκίτιδας). Δεν υπάρχει αντιβιοτική θεραπεία για την ιογενή επιπεφυκίτιδα και δεν επηρεάζεται από την λήψη αντιβιοτικών σταγόνων, αφού δεν προκαλείται από βακτήρια. Η καλύτερη θεραπεία είναι η συχνή χρήση φυσικών δακρύων και απλά παυσίπονα, καθώς και η συχνή πλύση των βλεφάρων με κρύες κομπρέσες.
Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα
Σύνηθες σύμπτωμα είναι κοκκινίλα του οφθαλμού και η έκκριση κιτρινοειδούς υγρού. Αντιβιοτικές σταγόνες μπορούν να βοηθήσουν και συνήθως η θεραπεία διαρκεί μία με δύο εβδομάδες.
Οι ασθενείς με οποιοδήποτε είδος επιπεφυκίτιδας δεν επιτρέπεται να φοράνε φακούς επαφής.